Bloggbörjan med nytt ord

3 juni, 2010

Vad passar bättre än att börja med ett nytt ord?

Prometokrati.

Nytt. Ja.

Nyttigt. Tja.

Det är svårt att se att ”prometokrati” blir något som var och varannan människa kommer att slänga sig med. Likväl fyller säkert detta ord, vars innebörd är en politisk regim som varken är en fullkomlig diktatur eller en fulländad demokrati, säkert sin plats i den statsvetenskapliga diskursen. Upphovsmännen, statsvetarna Sten Widmalm och Sven Oskarsson, tvekade i alla fall inte att använda ordet i titeln till den nyutkomna bok de är redaktörer för: Prometokrati – mellan diktatur och demokrati (Studentlitteratur).

Det är den grekiske guden Prometheus som fått ge namn åt detta slags regim. Enligt mytologin stal Prometheus elden från Zeus och gav den åt människorna. För detta tilltag straffades han av de övriga gudarna genom att kedjas till ett berg. Sedan kom det dit en örn varje dag för att äta av hans lever. Varje natt växte levern ut igen, varpå örnen kom tillbaka för att plåga honom igen, igen och igen.

Författarna menar att en prometokrati, likt gudasagans Prometheus, verkar dömd att ”slitas mellan demokratiskt helande och auktoritär plåga”.

Elegant? Absolut.

Användbart? Det återstår att se.

4 svar till “Bloggbörjan med nytt ord“

 1. Gustav skriver:

  Håller med.
  Det må vara ett akademiskt underfundigt och finurligt namn, men lite långsökt – och dessutom svårt att säga.

  Jag skulle inte satsa någon större slant att detta blir en allmängiltig term.

 2. Per Tedin skriver:

  Jag håller – för skojs skull – emot. En guldtia.
  Men hur avgör vi hur om ordet blivit allmängiltigt?

 3. Wanda skriver:

  Det finns ju redan ett begrepp som kännetecknar det stadiet som Widmalm och Oskarsson beskriver- hybrida regimer. Gammal info bara i en ny förpackning, pf!

 4. Per Tedin skriver:

  Fenomenet är ju inte nytt på något sätt, så du har säkert alldeles rätt att det länge funnits begrepp för att beskriva dessa länder.
  Förpackningen är ny, men det var det som var poängen.

Lämna ett svar