Konsten att få orden i rätt ordning

14 juni, 2010

När Torsten Ehrenmark, legendarisk utrikeskorrespondent och kåsör på DN, begrundade sina skrivarmödor noterade han att förutsättningarna för att åstadkomma ett litterärt mästerverk låg för händer. Skrivmaskinen hade alfabetets alla bokstäver. Allt som krävdes var ”bara” att han tryckte ned tangenterna i rätt ordning.

August Strindberg, den svenska litteraturens störste, behövde inte ens skrivmaskin.

Men nu har Malmöförfattaren Pär Thörn tagit sig för att ändra den inbördes ordningen på alla ord i Strindbergs roman Röda rummet, berättar Sydsvenskan. Kapitel för kapitel har Pär Thörn placerat alla ord i bokstavsordning. Avsikten är att skapa ”en sorts list- och ljudpoesi av Strindbergs text”, förklarar han.

”Ramsor skapas. Och dessutom bildas nya betydelser och sammanhang när ord råkar hamna bredvid varandra”, säger Pär Thörn och fortsätter, ”ett ord som man läser många gånger, till exempel ’sjöförsäkringsbolaget’, förlorar sin betydelse för en. Ordet reduceras till ett ljud och ett rent typografiskt fenomen.”

Man skulle kunna tillägga att det är ett tämligen monotont och enahanda sätt att ”skriva”.

Om det går att läsa överlämnas härmed åt läsaren att avgöra som här nedan kan läsa denna text en gång till – i alfabetisk ordning:

Alfabetets alfabetisk alla alla alla Allt att att att att att att att att att August av avgöra Avsikten ”bara” begrundade behövde berättar betydelse betydelser bildas bokstavsordning. bokstäver. bredvid den den denna dessutom det det DN, Ehrenmark, en ”en en. enahanda ens ett ett ett ”ett ett exempel fenomen.” fortsätter, för för för för för förklarar förlorar förutsättningarna gång gånger, går hade hamna han han han. har har händer. här härmed i i i i inbördes inte kan Kapitel kapitel krävdes kunna kåsör legendarisk list- litteraturens litterärt ljud ljudpoesi låg läsa läsa läsaren läser Malmöförfattaren man Man Men monotont många mästerverk ned nedan noterade nu nya När när och Och och och och och och Om om ord ord ord ord Ordet ordning. ordning: ordningen på placerat på Pär Pär Pär ”Ramsor. reduceras rent roman rummet, råkar rätt Röda sammanhang sig sin sina ’sjöförsäkringsbolaget’, skapa skapas ”skriva”. skrivmaskin. Skrivmaskinen skrivarmödor skulle som som sorts Strindberg, Strindbergs Strindbergs störste, svenska Sydsvenskan. säger sätt tagit tangenterna text”, text Thörn Thörn Thörn till till till – tillägga Torsten tryckte typografiskt tämligen utrikeskorrespondent var varandra”, åstadkomma åt ändra är överlämnas

Lämna ett svar