Slipp skrivandets vånda och plåga

23 juni, 2010

Många upplever att det är tungt, slitsamt och tidskrävande att skriva. Även vi som arbetar professionellt med att skriva och bearbeta texter.

Det är inget att skämmas för.

Den japanske författaren Haruki Murakami går i sin bok Vad jag pratar om när jag pratar om löpning så långt som att jämföra skrivprocessen med samma plågor som maratonlöpare går igenom. Han vet vad han talar om. Murakami har själv avverkat ett tjugotal maror och springer åtminstone sex mil veckan.

Detta idoga löpande – och de insikter som löpningen skänkt – har bidragit till att göra honom till en av världen absolut bästa löpare. Det menar i alla fall DN:s anmälare av Hurakamis löparbok i sin recension (dessvärre inte tillgänglig på nätet).

På ett plan är det en tämligen banal iakttagelse. Vem trodde annat än att det krävs oerhört mycket arbete och träning för att nå den yttersta eliten? Oavsett om det handlar om löpning eller litteratur.

Resonemanget gäller på de flesta områden. På samma sätt som nästan alla kan springa eller gå en mara, kan de allra flesta skriva eller sätta ihop en text. Och precis som en elitlöpare avverkar sina 42 kilometer betydligt snabbare än en vardagsmotionär, så är en professionell skribent oftast betydligt snabbare och skickligare på att sätta samman texter än, säg, en civilingenjör, arkitekt eller omvärldsanalytiker.

Och tid är – som alla företagare vet – pengar.

Lämna ett svar