Rapp polisroman, rappa författare

20 juli, 2010

Åter för ankar i staden efter ännu en vecka till sjöss. Denna gång en runda på Rügen. En fantastisk segling med huvudsakligen labra vindar, mycket sol värme och god tysk öl. I den senare kategorin var inte minst en stor sval Hiddenseer från ön med samma namn ett kärt och välsmakande återseende.

Med ombord fanns även Lars Keplers senaste Paganinikontraktet. (Den kommer ut i handeln först i dagarna, men det har sina fördelar med att vara gift med en bokhandlare!)

Paret Kepler – det vill säga Alexander och Alexandra Coelho Ahndoril – kan sitt hantverk. Tätt, spännande och en – i motsats till många andra svenska försök i genren – någorlunda sannolik intrig. Upplägget med många korta kapitel som nästan undantagslöst slutar i en cliffhanger känns igen från Dan Browns Da Vincikoden.

Språket är rakt och effektivt, men inte utan eleganta vändningar.

Som beskrivningen av hur sömnen övermannar en av bokens karaktärer: ”…sömnen samlar sig i molnliknande formationer, tankarna dras ut och glesnar…”

Men boken är inget sömnpiller.

Lämna ett svar