Bildspråk kräver måtta

4 augusti, 2010

Bildspråk och analogier är ofta effektiva och verkningsfulla stilgrepp. Men en erfaren skribent vet att bruka dem med måtta och förstånd.

Det är lätt att bli överambitiös och gå vilse i symboldjungeln. Ett välbekant exempel – sant eller inte – är hämtat från årsredovisningarnas torra prosa. I sin kommentar skrev VD:n, ivrig att  framhålla förbättringarna som bolaget genomgått sedan föregående år, att  ”då stod vi på ruinens brant, men sedan dess har vi tagit ett stort kliv framåt”.

Den amerikanska författaren Donna Leon, sedan många år bosatt och verksam i Venedig, har bättre ordning på metaforerna. I Rättvisans mörker, en av hennes många spännande och skickligt hopkomna polisromaner med kommissarie Brunetti i spetsen, heter det:

”Brunetti betraktade parlamentet som italienare i gemen betraktade sin svärmor. Man hade ingen skyldighet att vara lojal mot  sin svärmor på grund av blodsband, men ändå krävde hon lydnad och respekt samtidigt som hon ofta betedde sig på ett sådant sätt att hon inte förtjänade någotdera.”

Det är ett bildspråk som anstår en av världens vackraste städer.

Lämna ett svar