Faran med förstärkningsord

25 september, 2010

Förstärkningsord är svårt. De är lätta att till för att understryka att något är sjusärdeles bra. Eller dåligt.

Kruxet är att budskapet ibland kan få också närmast motsatt tolkning. Åtminstone underförstått.

Typexemplet är att tala om den ”inhumana och motbjudande nazismen”. Den kritiske läsaren kan då fråga sig om det betyder att det bredvid denna ”inhumana och vidriga” nazism även finns en version som är human och inbjudande.

En likande tankevurpa har ett av landets större bagerier råkat ut för, låt vara att den största boven i detta sammanhang är strävan att hålla texten så kort som möjligt. I deras reklam heter det att deras bröd nu kommer ”i ny påse”.

”Himla tur”, konstaterade hustrun syrligt, ”att de inte längre använder gamla.”

Lämna ett svar