Formulera åt formuleringsexperter

7 september, 2010

Nya kunder kan öppna nya världar. Det är givetvis spännande, men ställer också krav på att snabbt fylla kunskapsfält som tidigare varit helt vita. Att plöja sådana jungfrulig mark innebär inte sällan också ett inträde i helt nya språkliga världar.

Berikande och roligt.

Som till exempel att få arbeta med ett företag som gör mediciner. Men inte den aktiva substansen, utan ”omslaget”, det vill säga tabletten, gelen, sprejen, mixturen eller vad det nu är som själva medicinen skall transporteras med på sin resa ut i kroppen.

Sådant skall också göras. Och det måste göras väl så noga och under samma rigorösa kontroller som när själva läkemedlet görs. Doseringen skall vara rätt. Bäraren skall upplösas på rätt ställe – inte tidigt inte för sent. Ämnena som används måste vara stabila över tid och får inte heller reagera med varandra på oväntade sätt, osv osv. Det är, kort sagt, en vetenskap i sig.

Det kallas för läkemedelsformulering. Nu skall processerna, företaget och dess tjänster beskrivas i en rad olika texter.

Uppdraget skulle kunna sammanfattas – om en dålig  farmaceutisk ordvits tillåts i sammanhanget – som formulering på recept.

Lämna ett svar