Ännu ett guldkorn att lägga till ordförådet

25 oktober, 2010

Lycka! Efter att definitivt ha lämnat lönearbetet och istället tagit steget över till egenförsörjning, så dyker det upp ett ord som hjälper till att förklara hela processen. Flera års ältande, tvivel och funderande kan nu sammanfattas i en enda mening:

”Jag ville inte bli fastbränd.”

Ordet är givetvis inte nytt. Men att använda fastbränd och fastbrändhet i betydelsen sitta fast i jobb eller en roll man inte vill ha är däremot nytt. Och innovativt. Släktskapet, både bokstavligt och bildligt, med de redan etablerade utbränd och utbrändhet gör det lätt att komma ihåg och ta till sig.

Nytänket tillskrivs karriärcoachen Torild Carlsson, berättar Språktidningen (oktober 2010). Hans definition av fastbrändhet innebär ”att du stannat kvar på ett jobb länge, försökt anpassa dig till en arbetsroll som egentligen inte stämmer med dig själv, och börjar få svårt att se klokt på dina erfarenheter och omvärldens möjligheter”.

Lämna ett svar