Vem får skriva vad på företagsbloggen?

6 december, 2010

För många är hela idén med en blogg att den ska ha ett direkt och engagerande tilltal. Personligheten ska lysa igenom och färga texten och åsikterna.

Rekommendationen åt åt företagen som vill starta en blogg i företagets namn blir följaktligen att låta en intresserad medarbetare ansvara för skrivandet. Uppgiften ska då inte heller vara förbehållen marknads- eller informationsavdelningen. En entusiastisk säljare, tekniker eller städare är, ur detta perspektiv, att föredra framför en halvengagerad marknadsassistent.

Utan tvivel ligger det mycket i det.

Kruxet är förstås att säkerställa att bloggen inte skickar ett annat budskap än det företaget i övrigt kommunicerar.

På små företag är det nog inte heller några större problem. Där är beslutsvägarna i regel kortare och överblicken bättre. Risken att bloggen ska hamna på tvärs med företaget är därför mindre.

I lite större organisationer kan det bli kinkigare. Företagsledningen är givetvis mån om att också det som bloggas ligger i linje med bolagets affärsstrategi och att det går hand i hand med övrig marknadsföring och varumärkesbyggnad. Men det är inte alltid den informationen är ordentligt och systematiskt spridd bland alla medarbetare.

Än mer problematiskt blir det för börsnoterade företag där bloggaren av okunskap eller oförstånd kan röja affärshemligheter eller affärskritisk information, vilket kan få rättsliga konsekvenser och skada bolagets förhållande till börsen.

Enklaste sättet att förhindra att blogginlägg, som publiceras i företagets namn, hamnar på tvärs med bolagets strategier och mål är givetvis att grundligt diskutera igenom förutsättningar och begränsningar innan bloggen sjösätts. Då blir det också lättare att komma överens om ramarna för och inriktningen på bloggen och därmed också vilka ämnen som bör undvikas.

Helt klart innebär det en inskränkning av bloggandet. Men det skrivna behöver inte bli mindre personligt för det.

Ett svar till “Vem får skriva vad på företagsbloggen?“

  1. Datarooms skriver:

    Denna artikel är väldigt intressant. Jag gillar det väldigt mycket. Jag tycker att det är verkligen användbart för alla.

Lämna ett svar