Fyndiga formuleringar som fastnar

20 maj, 2011

Ibland är det någon som får till det.

En riktigt bra formulering är inte bara en fröjd för språksinnet. Den kunskap som följer med formuleringen brukar också fastna ordentligt. Ibland för gott.

Förmodligen gäller också det omvända i hög grad. Något som är aldrig så viktigt och intressant är svårare att minnas om det är illa uttryckt.

Det handlar inte nödvändigtvis om att det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta. Även den mest geniala av tankar kan gå förlorad för omgivningen om den inte uttrycks på ett någorlunda begripligt och tillgängligt sätt – oavsett om det är i tal eller skrift.

Ett exempel på en fyndig formulering som obevekligen biter sig fast finns i det senaste numret av Illustrerad vetenskap. Och den som hört den kommer alltid minnas att det bara finns ett enda jämnt primtal, närmare bestämt talet 2. Minnesregeln för denna, i många avseenden tämligen TP-aktiga kunskap, är att den helt jämna siffran 2 också är det mest udda primtalet.

Somligt kletar som superlim på hjärnbarken.

 

Lämna ett svar