Typsnitt istället för handstil

20 oktober, 2011

Handskrivna brev, pm och meddelanden hör mer eller mindre till det förgångna. Numer är det väl i stort sett bara inköpslistan på kylskåpsdörren och de små lapparna med förnumstiga uppmaningar till barnen som skrivs för hand. Nästan allt annat skrivs på något slags maskin – dator, mobil eller skrivplatta.

Då är det inte så konstigt att, som i ett BBC-inslag härförleden, jämställa typsnitt med handstil. Vi väljer, mer eller mindre medvetet kantänka, typsnitt som vi tycker passar vår personlighet eller som kan tänkas spegla den.

Och utbudet skämmer inte för sig. Snart sagt vilken dator som helst innehåller 50, 60 olika typsnitt. Den som ger sig ut på nätet kan tråla bland tiotusentals vackra, fula, oläsliga, bisarra, exklusiva, alldagliga, poppiga, urmodiga, strama, spetsiga, bulliga – med eller utan seriffer.

Här finns snart sagt ett för varje smak. Det enda stående rådet tycks vara: undvik comic sans.

BBCs avslutande sågning av detta barnsliga typsnitt hör till de elegantare i genren.

Lämna ett svar