Flyhänt om konsten att bli begriplig

1 maj, 2012

Ibland dyker språkvårdare upp där man minst anar det. Då blir en enkel kommunikatör och skribent glad i hågen.

Denna gång var det Peabjournalen som överraskade. Tidningens krönikör Gösta Sjöström skriver flyhänt och underhållande ”Om konsten att uttrycka sig så folk begriper vad man menar…” Ett av exemplen han anför är talande:

”Tjejer får lättare förkylningar än killar.”

Denna korta, och till synes, enkla mening på sex ord visar sig ha inte mindre än tre olika betydelser. Den kan antingen betyda att flickorna drabbas lindrigare än pojkar, eller att de att de är mer mottagliga för sjukdomen, eller att det är svårare för dem att fånga en pojkvän än förkylningsbaciller.

Exemplet talar tydligt för vikten av att fundera lite extra över ordens olika tänkbara innebörder när man skriver en text. Den som har lite annorlunda referensramar eller ett lite annat perspektiv på tillvaron kan göra en helt annat tolkning än den avsedda.

Ungefär som att en PR-konsult förväntar sig att Peabjournalen ska handla om cementblandare, hållfastighetsberäkningar, väg- och brobyggen snarare än om skrivkonst och språkvård.

Lämna ett svar