När texten går hole-in-one

18 mars, 2014

Blekinges golfklubbar har initierat ett väldigt bra och spännande projekt kallat Sveriges Golfkust. Inte nog med att klubbarna tycks kunna jäva påståendet att det är omöjligt samarbeta över kommungränserna i länet, det gemensamma initiativet har också goda förutsättningar att locka fler turister att upptäcka vårt fantastiska landskap.

Satsningen blir inte mindre imponerande mot bakgrund av att många klubbar – kanske på tvärs med gängse fördomar om golfen som en ”snobbsport” – har ganska knaper ekonomi. Desto viktigare att hushålla med resurserna och se till att de pengar som investeras också satsas på ett förnuftigt sätt, till exempel på klara och begripliga texter.

I det sistnämnda nådde väl inte den annars påkostade och inbjudande eleganta broschyren riktigt ända fram. Eller vad säg om följande två exempel:

 

”Välkommen till Sveriges Golfkust!

Här hittar du åtta välskötta golfbanor, var och en är unik i sig och ingen är den andra lik. Det är här du gör din nästa golfupplevelse. Vi erbjuder utslagsgivande, utmanande och natursköna banor i Sveriges trädgård.

[om boenden]

Allt från den lilla stugan i skogen där du även kan fiska, – till det finare lyxhotellet direkt i anslutning till golfbanan. ”

 

Några synpunkter:

Att inleda en text med en hänvisning till styckets rubrik är sällan lyckat, ett omtag är ofta nödvändigt. Lika olycklig är den andra delen av satsen som uttrycker samma sak på inte mindre än tre olika sätt. ”Var och en” respektive ”unik” och ”ingen är den andre lik” har ju i allt väsentligt samma innebörd. ”Din nästa golfupplevelse” får du så fort du håller i en klubba, något slags kvalificering av, typ ”stora”, skadar inte i. Eftersom Selma Lagerlöf inte längre hör till skolläsningen är det sannolikt få – om någon – under trettio och utanför länet år som omedelbart förknippar ”Sveriges trädgård” med Blekinge. Utan någon slags förtydligande finns det en påtaglig risk för att läsaren bara bli konfunderad.

Det andra stycket kan inbjuda till raljerande kommentarer om huruvida det är i stugan eller i skogen man kan fiska. Förutom den lite udda användningen kombinationen av komma och tankstreck kan läsaren också förledas att tro att det i Blekinge finns såväl finare som sämre lyxhotell, men att det bättre lyckligtvis finns i anslutning till golfbanan.

För en van och driven skribent är det emellertid varken särskilt svårt eller tidskrävande att få hyfsad ordning på språket. Då kan resultatet bli något i stil med det här:

 

”Välkommen till Sveriges Golfkust!

Sveriges Golfkust består av åtta välskötta och natursköna golfbanor i Blekinge. Alla är de utmanande, utslagsgivande och vackra. Och var och en har en alldeles egen prägel. Välkommen till Blekinge – det är här du får din nästa stora golfupplevelse.

Här finns allt från det lilla torpet i skogen med självhushåll och fiskemöjligheter till lyxhotell i direkt anslutning till golfbanan.”

Ett svar till “När texten går hole-in-one“

  1. Pernilla skriver:

    Så intressant artikeln!

Lämna ett svar