Borde inte en innovation som internet ha gjort livet enklare, bekvämare och behagligare för alla språknördar? Både ja och nej.

Visserligen har mängden text ökat. Men också mängden språkliga dumheter. Det upptäcker var och en som är ute och trålar webben i mer än några ögonlock. Inte minst på sociala medier tenderar horrörerna att stå på rad.

Det är dock inte allt som framkallar gråt eller tandagnisslan. Nätet är givetvis också till både nytta och nöje för språk- och skrivintresserade. Den vetgirige behöver sällan söka länge för att får svar på sina frågor – oavsett om den handlar om någon grammatisk konstruktion, innebörden av ett speciellt uttryck eller en översättning.

Jodå, kvaliteten varierar. Tillförlitligheten likaså. Som vanligt gäller att kunna sovra bland träffarna och inte ta varje givet svar för sanning.

Det finns förstås stunder då det absolut korrekta är av underordnad betydelse och då det finns det givetvis även nätplatser med motsvarande innehåll, låt vara att även det lättsamma kan vara nog så lärande.

Till denna sistnämnda kategori, om några rekommendationer är på sin plats, är till exempel Facebookgruppen Anonyma språkpoliser. Sveriges Radios långkörare Språketfinns också på Facebook och är en utmärkt kombination av nöje och folkbildning. Public service tradition när den som bäst, med andra ord.

En annan favorit i genren för allmän förkovran är Youtube-kanalen Words of the worldsom underhåller med korta etymologiska föreläsningar om olika ord. Dessvärre är utbudet begränsat och ingenting har producerats sedan 2015.

Men nästa guldkorn är bara en sökning bort.