4 november, 2020

Låt inte legio bli legitim

Särskrivningar orsakar ömsom irritation och ömsom munterhet. Mer sällan händer det att de krånglar till förståelsen av en text. Som regel framgår det ju av sammanhanget om det rör sig om en sjuk sköterska eller en sjuksköterska.

Problematiskt kan det däremot bli när ett ord används på ett sätt som får läsaren att tvivla på att författaren känner till dess verkliga innebörd.

I litterära sammanhang – teater och film inbegripet – är det ett vanligt grepp att låta en gestalt använda ett språk som denne uppenbarligen inte riktigt behärskar. Malapropism kallas stilfiguren och är uppkallad efter en karaktär i en gammal brittisk pjäs. Knepet används företrädesvis för dess komiska effekt; det blir gärna lite lustigt när någon försöker imponera med ett ”fint” vokabulär, utan att förstå vad orden egentligen betyder.

Dessvärre är det inte alltid som författarens avsikt är att vara lustig. I de allra flesta fall rör det sig om missuppfattningar, förväxlingar eller misstag som vi alla kan råka ut för. Sådant är lätt hänt. Men också lätt åtgärdat – en snabb titt i en ordbok eller ett synonymlexikon brukar skingra alla eventualiteter.

Men emellanåt handlar det om begreppsglidningar eller begreppsförvanskningar som är eller är på väg att bli allmänt accepterade. Så har till exempel ultrarapid blivit synonymt med slowmotion, trots att ordet bokstavligen betyder jättesnabbt. På liknande sätt förhåller det sig med kvantsprång. I vardagligt tal används det för att beskriva ett stort och fundamentalt skifte, medan det i fysiken, varifrån begreppet lånats, beskriver en mycket, mycket liten rörelse.

Ett ord vars betydelse har förskjutits över tid är (passande nog?) daterad. Från att ha betytt ”försedd med datum” har innebörden gradvis kommit att övergå till beskriva något som omodernt, föråldrat eller gammalmodigt. Tvivelsutan finns här en påverkan eller sammanblandning med engelskans dated, som ju har den senare betydelsen.

Ett annat ord som också är på väg att förlora sin ursprungliga betydelse är legio. Hämtat från latinet beskrev ordet från början ett stort antal; en stor mängd. Inte sällan ser man dock ordet använt på ett sätt som snarare motsvarar ofta. Den förväxlingen må vara begriplig, låt vara svårsmält för mången språkpurist. Värre är det när ordet används i betydelsen legitim. Sådana exempel saknas inte. Tack och lov är de få. De får inte bli legio – hur många som än skulle tycka att det var legio.